İsteğe bağlı memuriyette, GSS primi ödenir mi? Aile yardımı alınabilir mi?

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Kas 05, 2022 Yorum Yok

-Emeklilik sistemi üzerinden memurluk hizmetini devam ettiren kişinin toplumsal Emniyet durumu nasıl olur?

-Ekim 2008 tarihinden Evvel 1 gün hizmeti olan memurlar bu haktan yararlanabiliyor!

İsteğe bağlı iştirakçilik yani çalışmadan emeklilik sistemi üzerinden memurluk hizmetini devam ettiren kişinin toplumsal Emniyet durumu nasıl olur?

İsteğe bağlı iştirakçilik sisteminden yararlanıp hizmet mühletini Yine memurluk üzerinden tamamlama hakkı yalnızca 5434 sayılı Kanuna tabi memurlar için geçerlidir. 5510 sayılı Kanuna tabi memurlar için isteğe bağlı hizmet tamamlama durumunda bu mühletler 5510/4 ( b ) kapsamında, yani esnaf statüsünde hizmet olarak kabul edilmektedir.

Yani, 1 Ekim 2008 öncesi 1 gün, 2 gün, 1 ay vb. üzere memurluk hizmeti olanlar bu sistemden yararlanabilmektedirler.

İsteğe bağlı iştirakçilik sisteminden memur olarak en az 10 fiili hizmet yılı olarak çalışıldıktan sonra memurluk misyonundan kendi isteği ile ayrılanlar her ay SGK ya kesenek ve karşılık meblağlarını yatırmak suretiyle hizmet kazanımı sağlayabilmektedirler. Bu bahislerle ilgili değerlendirmelerimiz sitemizde mevcuttur.

Soru ve karşılık biçiminde mevzuyu izah edeceğiz.

Soru 1- İştirakçi emeklilik ödemelerini yaparken eşim aile yardımı alabilecek mi?

Cevap 1- Aile yardımı ödeneği 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 202 nci unsurunda belirtilen asıllara nazaran ödenmektedir. Bu hususta, yardımın memurun her ne halde olursa olsun çıkar karşılığı çalışmayan yahut rastgele bir toplumsal Emniyet kuruluşundan aylık almayan eşi için ödeneceği belirlenmiş olduğundan, isteğe bağlı iştirakçilik mühletince eşinizin aile yardımını alabileceğini değerlendirmekteyiz.

Soru 2- genel sıhhat sigortası primlerini ödemek zorunda mıyım? Hasta olmam durumunda eşimin üzerinden ( bakmakla yükümlü ) yararlanabilir miyim?

Cevap 2- İsteğe bağlı iştirakçilik müddetince genel sıhhat sigortası kapsamında sayıldıklarından prim ödemek durumunda olmaktadırlar: Bu nedenle memur eşinden Dolayı sıhhat yardımından yararlanamayacağını değerlendirmekteyiz.

Soru 3- Memur olarak eşim de emekli olduktan sonra birimizin vefatı halinde Öteki kendi maaşı ile Bir arada ölenin maaşını da alabilir mi?

Cevap 3- Eşler rastgele bir Kural aranmadan vefat eden eşinden Dolayı aylık alabilirler. İkisi de memur olan eşin birinin vefatında dul eş kendi aylığını tam olarak alır, eşinden Dolayı dul aylığını da % 50 oranında alır.

Soru 4- İştirakçi emeklilik ödemelerini yaparken vefat olması halinde ne olur?

Cevap 4- İsteğe bağlı iştirakçilik mühleti içerisinde mevt olması halinde aylık bağlanması açısından hak sahiplerinin bir kaybı olmaz. Vefat eden memurun hizmet müddeti dul aylığı bağlanması için kâfi olacağından (isteğe bağlı iştirakçilik için en az 10 hizmet yılı aranmaktadır), vefat eden eşten Dolayı dul aylığı bağlanır.

Soru 5- Daha evvelce 6 ay fiyatsız doğum müsaadesi ve Çabucak gerisinden da 6 ay fiyatsız mazeretsiz müsaade almıştım. Şu Lahza bunları toplu ödersem hizmet süreme iç edilir mi?

Cevap 5- 5434 sayılı Kanuna tabi olan memurlar için fiyatsız müsaade borçlanmaları bu Kanunun ek 72 nci unsuru kararına nazaran yapılmaktadır. Emekli olmadan en az 6 ay Evvel SGK ya borç meblağının tamamını bir seferde topluca ödenmesi halinde emeklilik hizmet mühletine iç edilir. Bu borçlanmanın da memur olarak çalışırken yapılması gerekmektedir.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir