3000 ek göstergeli Biyolog, 3600 ek göstergeli kimyagerden daha Çok emekli maaşı alabilir mi?

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Kas 01, 2022 Yorum Yok

SORU: Kamu hastanelerinde biyolog unvanında çalışıyorum. 2009 yılında ise girdim. Biyologlarin ek göstergesi 3600 dur. Kimyager bir arkadasim var. Birebir Yıl ( 2009 ) yılında Teknik Hizmetler Sınıfında Etraf Bakanlığında ise girdi. ek göstergesi 3000 dir. Kimyager arkadasim, emeklilik sisteminin 2008 sonrası değiştiğini soyledi. 3000 ek göstergeli kimyagerin, 3600 ek göstergeli biyologtan daha Çok emekli maaşı ile emekli ikramiyesi alacağını belirtti. Arkadaşımın dediğinin münasebeti nedir. ek göstergesi yuksek olan daha Çok emekli ikramiyesi ile emekli maaşı alması gerekmiyor mu? Bu bahiste hem biyologlari hemde kimyagerleri açıklayıcı bir yanıt verilebilir mi?

CEVAP: Mevzuyu daha yeterli anlamak açısından hem 5434 e tabi memurların hem de 5510 a tabi memurların emekli aylık ve emekli ikramiye hesaplama sistemini izah etmekle başlayacağız.

5434 e tabi memurlar, yani 2008 yılı Ekim ayından Evvel memurluk hizmeti bulunanlar hakkında emekli aylık hesaplamasında;
Derece-kademe,
Gösterge-Ek gösterge,
Taban aylığı,
Kıdem aylığı,
Emeklilik tazminat oranı,
Yekün hizmet mühleti,
Şimdiki memur maaş katsayısı,
temel alınarak yapılır ve bu hesaplama sonucunda çıkan brüt fiyat memur için emekli aylık hesaplamasında temel alınacak sayı olur. Bu sayının memurun hizmet mühleti ile orantı yapılarak emekli aylık meblağı bulunur. Emekli ikramiyesinde ise brüt meblağın Yekün her tam Yıl için çarpımı sonucunda ortaya çıkan meblağ emekli ikramiyesi meblağı olur.

Bu hesaplamada ek göstergenin yüksek olması hem emekli aylığının hem de emekli ikramiyesinin yüksek olmasını sağlar. Yani 5434 e tabi memurların emekliliğinde ek göstergenin ehemmiyeti büyüktür.

5510 a tabi memurlar, yani 2008 yılı Ekim ayından sonra birinci kere memurluk hizmeti bulunanlar hakkında;

1) Emekli aylıkları açısından;

Yukarıda belirtilen ögeler yalnızca misyonda bulundukları sürece içerisinde misyon aylıkları için uygulanır.

Emekli aylıklarında ise memurun çalışma hayatı içerisinde almış oldukları vazife aylıkları temel alınır ve ortalama aylık karları ile aylık bağlama oranı formülü uygulanır.

Yani, memurun ek göstergesinin yüksek yahut düşük olmasının pek değeri bulunmamaktadır. Emekli aylıklarının yüksek olması, memurun vazifede iken yüksek maaş alması, münasebetiyle memurun prime temel kar matrahının yüksek olmasını sağlayacağından memurun ortalama aylık çıkar fiyatını artıracaktır.

Örnek olarak; Biyolog unvanlı memur 3600 ek göstergeli vazifede çalışıyor, misyon maaşı diyelim 5500 TL. öteki memur da Kimyager unvanlı ve 3000 ek göstergeli vazifede çalışıyor, lakin vazife maaşı da diyelim 6000 TL. (görev maaşları ek göstergeye bağlı olmayıp yapılan vazifelere nazaran değiştiğinden). Bu durumda 3000 ek göstergeli kimyagerin prime temel yararı yüksek, fakat 3600 ek göstergeli biyoloğun ise prime temel karı daha az olacaktır. Hasebiyle 5510 a nazaran aylık sisteminde de ortalama kar temel alındığından 3000 ek göstergeli kimyager unvanlı kişinin emekli maaşı 3600 ek göstergeli biyolog unvanlı bireyden biraz Çok olacaktır.

Yani, Sonuç bağlamında 5510 a nazaran aylık fiyatının bulunmasında çalışma hayatları içerisinde alınan vazife maaşının tesiri Kıymetli olmakta, ek göstergenin pek bir yararı olmamaktadır. önemli olan prime temel kar matrahının yüksek olmasıdır.

2) Emekli ikramiyesi açısından;

Emekli ikramiyesi açısından 5510 a tabi memurlarda 5434 e tabi memurlar için uygulanan ikramiye meblağının hesaplanması sistemine iç olmaktadırlar.

Bu durumda;

3000 ek göstergeli kimyager 25 Yıl hizmeti ¼ intibakı üzerinden emekli olduğunu farz ettiğimizde alacağı ikramiye fiyatı bugün için; 110.932 TL. olacaktır.

3600 ek göstergeli biyolog 25 Yıl hizmeti ¼ intibakı üzerinden emekli olduğunu farz ettiğimizde ise alacağı ikramiye fiyatı bugün için; 135.260 TL. olacaktır.

Yani, Sonuç bağlamında 5510 a tabi memurların da emekli ikramiyesi meblağının yüksek olmasında ek göstergenin yüksek olması Kıymetli olmaktadır.

Sonuç bağlamında özetle 5510 a tabi memurlar için;

Emekli aylık meblağlarında misyonda iken alınan vazife maaşının yüksek yahut düşük olması etken olmaktadır.

Emekli ikramiyesinde ise misyonda iken alınan vazife maaşının yüksek yahut düşük olması etken olmamakta, FAKAT, misyon unvanı için tespit edilen ek göstergenin yüksek olmasının emekli ikramiye fiyatının da yüksek hesaplanmasına yol açtığı için kıymeti Aka olmaktadır.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir