Engelli göreve başlayan memurun rapor oranı düşer mi?

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Mar 20, 2023 Yorum Yok

Soru: Âlâ günler. Memurlar net olarak sizlerin görüşüne gereksinimim oldu.2004 -2008 ortası 19 ay sigorta teşebbüs mevcut. 2008 Temmuz ayında 5434 e tabi engelli statüsünde memur olarak %60 olarak atandım ve vergi indirimi (%60 sürekli) olarak onaylandı. Askerlik intibak değerlendirildi. Derece kademe temmuzdan şubat ayına indi.

Kazanılmış ve kıdem hak aylığım intibaktan Dolayı bugün itibariyle 15 Yıl doldu. Ancak fiili hizmet 14 Yıl 7 ay yazıyor hitapta. Ayrıyeten emeklilikte 15 Yıl sigortalılık mühletine Natürel olduğum yazıyor.

Bu ortada 2010 dan sonra rapor oranları düştüğünden benimki de %30 a düşmüş. Ama kazanılmış haklarda Daimi raporlarda eski oranların geçerli olduğu yazıyor. Emekliliğim doldu mu ve tekrar rapor isterler mi? Teşekkür Ederim.

Detaylar/Değerlendirmeler:

Vergi indirimine temel raporlar ile engellilik yahut malulen emeklilik raporları vazife ve emeklilik uygulamalarında farklı olmaktadır. Ayrıyeten, bu raporları inceleyecek sıhhat Heyetleri da başka başkadır.

Malullük yahut Engellilikten Dolayı emeklilikte temel alınan sıhhat şurası raporlarını inceleme ve karar Eda yetkisi külliyen Toplumsal Emniyet Kurumu sıhhat Konseyindedir.

Vergi indirimine temel raporları inceleme yetkisi ise 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 31. Hususu kararı uyarınca hazırlanmış olan Sakatlık İndiriminden Yararlanacak Hizmet Erbabının Sakatlık Derecelerinin Tesbit Formu İle Uygulanması Hakkında Yönetmelik kararları gereği Gelir Yönetimi Başkanlığı Merkez sıhhat Konseyindedir.
Münasebetiyle, emeklilik hakları toplumsal Emniyet kanunları ile düzenlenmiş olduğundan malulen ve/veya engellilikten Dolayı emeklilikte, sıhhat şurası raporlarını nihayet inceleme yetkisi Toplumsal Emniyet Kurumu sıhhat Konseyinde olmaktadır. Hasebiyle memur engelli emekliliğinde vergi indirimi raporu değil, nihayet Kesin süreçli sıhhat Şurası Raporunun engelli emekliliğinde incelenerek karar verilmesi gerektiğini belirtebiliriz.

Ayrıca, SGK programı olan ve memurların hizmetlerini takip etme istikametinde Aka fayda sağladığını değerlendirdiğimiz HİTAP programında yer Meydan “Emeklilikte 15 yıla tabidir” uyarısı 5434’e tabi engelli memurların emeklilik için gereken hizmet yıllarını tamamladıklarında emekli aylığına hak kazanacak olanları Anlatım ettiğini, Yeniden intibak ve hizmet hesabının farklı olduğunu, bu hususlarla ilgili değerlendirmelerimiz için,

https://www.memurlar.net/haber/1019949/hitap-ta-cikan-emeklilikte-15-yila-tabidir-uyarisi-ne-anlama-gelmektedir.html

https://www.memurlar.net/haber/955541/hitap-ta-cikan-emeklilikte-15-sigortalilik-yilina-tabidir-ifadesi-ne-anlama-geliyor.html

adreslerimiz ziyaret edilebilir.

Sonuç kıymetlendirmemiz olarak:

Göreve engellilikten Dolayı en az % 40 oranı ile başlamış iseniz, bu raporun SGK sıhhat Kurulunca incelenmeksizin 15 tam hizmet yılınızda olduğunda emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Ayrıca, 15 tam hizmet yılınızın hesabında SGK primleri ödenmiş müddetler temel alınır, intibak süreci yani derece ve kademe süreci ise büsbütün farklıdır, bu uygulama hizmet mühletini azaltmaz.

Yine, 15 yıllık sigortalılık mühleti kavramı 5434 sayılı kanun kararları uygulanacak olanlarda dikkate alınmaz, sigortalılık müddeti uygulaması 5510 sayılı Kanuna tabi memurlar için geçerlidir. Bu kavramın Hitap da bulunmasının da sizin için bir hak kaybına yol açmayacağını değerlendirmekteyiz.
Değerlendirmelerimiz bu formdadır. Tavsiyemiz bu bahislerde misyon yaptığınız Kurumunuzla görüşmeniz olacaktır.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir