5510 kapsamında memur olan ziyaretçi soruları

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Şub 22, 2023 Yorum Yok

Soru : Merhaba Sayın İlgili, Doğum tarihi: 28.03.1981, İşe giriş tarihi (SSK): 08.10.2002, SSK’lı olarak ödenen Yekün fiili gün sayısı: 2212 gün, Memurlukta misyona başlama tarihi: 18.12.2010 (Göreve devam etmekteyim.) Memurlukta geçen Yekün fiili gün sayısı: 3697 (600 gün de fiyatsız doğum müsaadesi kullandım ancak, şimdi ödeme yapmadım.) SSK + Memuriyette geçen Yekün fiili gün sayısı: 5909 (Bugün itibariyle)

1. 5510’a tabi memur olarak 5400 gün ve 61 yaştan emekli olma talihim Mevcut mı? Varsa (SSK ve 4C’de geçen sürelerimin toplamı Bir arada değerlendirildiğini varsayarak) yaşı beklemek üzere bugün istifa edebilir miyim? (Yaşı beklerken GSS primlerimi ödeyeceğimi biliyorum.)

2. Bugün memuriyetten istifa edip SSK’lı olarak işe başlasam, 1261 gün prim ödeyerek, 58 yaşımı beklemek üzere ayrılabilir miyim? Bu durumda memur emekli ikramiyesi alamayacağımı biliyorum lakin; SSK’lı olarak ikramiye alınabilir mi ve emekli maaşım ne tarafta değişir?

3. 3.derece 2.kademe memurum ve yeşil pasaport sahibiyim. SSK’lı olarak işe başlamam durumunda yeşil pasaport hakkımı kaybeder miyim?

Belirtmiş olduğum bilgilerime istinaden yönelttiğim sorularımı yanıtlarsanız Fazla şad olurum. Şimdiden teşekkür eder, uygun çalışmalar dilerim.

Detaylar/Değerlendirmeler:

Soru 1- 5510’a tabi memur olarak 5400 gün ve 61 yaştan emekli olma talihim Mevcut mı? Varsa (SSK ve 4C’de geçen sürelerimin toplamı Birlikte değerlendirildiğini varsayarak) yaşı beklemek üzere bugün istifa edebilir miyim? (Yaşı beklerken GSS primlerimi ödeyeceğimi biliyorum.)

Cevap 1- 5510’a tabi memurlar kısmi emeklilik sisteminden yararlanırlar. 5400 gün SGK primleri ödenmiş hizmetlerinin olması + ıslak kümelerini tamamlamaları gerekmektedir. Kısmi emeklilikte ıslak kümelerinin belirlenmesine ait tabloyu aşağıda göstermekteyiz. Sonuçta kısmi emeklilikte ıslak kümeleri daha ileriki yaşlara gitmekte ve yaşların tespitinde de 5400 gün hizmet müddetini ne Vakit ve hangi tarih aralığında tamamlıyorsa o tarih aralığının karşılığı ıslak kümesinin da dolması halinde emeklilik kazanımını elde edebilmektedirler.

Bu tabloya nazaran, verdiğiniz bilgilere nazaran 5400 gün hizmetinizin olduğunu ve bu hizmeti tamamlama tarihinize nazaran bayan memur olarak 61 yaşınızı da tamamlamanız gerektiğini, istemeniz halinde misyonunuzdan mevzuata Müsait istifa etmek suretiyle bu yaşı açıkta iken bekleyebileceğinizi, değerlendirmekteyiz. Her Vakit olduğu değerlendirmelerimiz büsbütün verilen bilgilere nazaran yapılmakta olduğundan tavsiyemiz, bu bahislerde SGK na Müracaat edip yazılı olarak yanıt almanızda yararlı olacağını düşünmekteyiz.

Soru 2- Bugün memuriyetten istifa edip SSK’lı olarak işe başlasam, 1261 gün prim ödeyerek, 58 yaşımı beklemek üzere ayrılabilir miyim? Bu durumda memur emekli ikramiyesi alamayacağımı biliyorum lakin; SSK’lı olarak ikramiye alınabilir mi ve emekli maaşım ne tarafta değişir?

Cevap 2- 1 Ekim 2008 öncesinde çalışmaları olanlar hakkında nihayet 7 Yıl kuralı uygulanmaya devam etmektedir. Memurluktan ayrıldıktan sonra 1260 gün ve daha Çok SSK.lı olarak çalışma halinde külliyen hizmet + ıslak kuralları olarak Amele statüsünde kıymetlendirilir. SSK. lı olarak çalışılan mühletler için 1475 sayılı kanun Husus 14 kararları kaidelerini taşımanız kaydıyla kıdem tazminatı hakkınızın olacağını, 5510’a tabi memurlarla çalışanların aylık hesaplamaları Derhal derhal birebir olduğundan, yani ortalama yararlar aylık fiyatını belirlemede kullanıldığından, emekli aylığı meblağı olarak Çok bir şeyin değişmeyeceğini, değerlendirmekteyiz.

Soru 3- 3.derece 2.kademe memurum ve yeşil pasaport sahibiyim. SSK’lı olarak işe başlamam durumunda yeşil pasaport hakkımı kaybeder miyim?

Cevap 3- 5682 sayılı kanun Unsur 14 kararı uyarınca Amele statüsünde çalışanların yeşil pasaport hakları bulunmamaktadır. Münasebetiyle memurluktan ayrılıp Amele statüsünde çalışmanız halinde yeşil pasaport hakkınızın olmayacağını değerlendirmekteyiz. Husus 14 kararı şu formdadır:

“A) özel damgalı pasaportlar;

(.) birinci, ikinci ve üçüncü derece takımlarda bulunan yahut bu takımlar karşılık gösterilmek yahut T.C . Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle Kontratlı olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer halk vazifelileri , vakıf yükseköğretim kurumlarında vazife yapanlardan en az 15 Yıl mesleksel kıdemi olan öğretim üyeleri ile birinci derece takım ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye liderlerine; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren görevlerden Öbür rastgele bir resmi Görev ile yahut kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri Vakit verilir..

Bunlardan emeklilik yahut çekilme sebepleri ile görevlerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir..”

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir