2005 yılında 4/B’li kontratlı işçi olan, nasıl emekli olur?

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Kas 01, 2022 Yorum Yok

Merhaba bir hususta danışmak istiyorum. 30.08.2000 yılında birinci sigorta teşebbüs var. ve 550 gün ssk lı olarak çalıştıktan sonra 26 .07.2005 yılında 4/b li kontratlı memur olarak atandım. 2011 yılındaki khk ile 12.07.2011 yılında takıma geçtim.Toplamda 15 Yıl 2 ay memuriyetim( 4b iç ise) 550 günde ssk lı çalışmışlığım var.Memuriyet sonrası bünyesel sıhhat meselelerim oluştuğu için % 50 rapor aldım.

1- Bu durumda 5510 a mı yoksa 5434 e mi tabi olurum?

2-Emekliliğimi istersem hangi koşullara tabiyim? (malul maaşımı alırım, yaşlılık maaşımı? )

3- En düşük memur emeklisi maaşı alabilir miyim ?

4- Kontratlı müddetim emeklilikte memuriyetten sayılıyormu?

5-Eylul 1999 sonrası sigortam olduğu için sgk kaideleri sağlamadığımı söylüyor. Lakin internette farklı bilgiler var. Yardımcı olursanız cok sevinirim. Teşekkür ederim kolay gelsin.

4 B den takıma geçen memurun sıhhat nedeniyle emekliliğe dair soru ve yanıtları:

Kısa açıklamalar:

4 B den memur takımına geçenlerin şayet 2008 yılı Ekim ayından Evvel memurluk hizmetleri (yedek subaylık, vekil öğretmenlik üzere hizmetler dahil) yoksa, bu bireyler 5510 a tabi olurlar. Yalnızca emeklilik ıslak ve emeklilik hizmet mühleti açısından 5434 e tabi olurlar.

Emeklilik, engellilikten Dolayı emeklilik, malulen emeklilik üzere koşullar açısından 5510 kararları uygulanır.

Soru 1 – Bu durumda 5510 a mı yoksa 5434 e mi tabi olurum?

Cevap 1- Malulen emeklilik yahut çalışma gücü kaybı nedeniyle emeklilik kuralları, aylık bağlanma sistemi açısından büsbütün 5510 tabi olursunuz.

Soru 2-Emekliliğimi istersem hangi kurallara tabiyim? (malul maaşımı alırım, yaşlılık maaşımı?

Cevap 2- % 50 rapor oranınıza nazaran malulen emekli olamazsınız. Malulen emekli olunabilmesi için çalışma gücünüzün en az % 60 ını yahut vazifenizi yapamayacak halde meslekte kazanma gücünüzü kaybetmeniz gerekir, bu durumun tespitinde yetkili mercii de SGK sıhhat Heyetidir.

Ancak, çalışmaya başladıktan sonra çalışma gücü kaybınızın % 50 oranında olduğunu belirtmeniz nedeniyle bu durumunuza nazaran; en az 16 yıldan beri sigortalılık kuralını ve 4320 gün de hizmet kuralını yerine getirmeniz halinde malulen emeklilik maaşı değil, yaşlılık maaşı almanız Muhtemel olabilir.

Soru 3- En düşük memur emeklisi maaşı alabilir miyim ?

Cevap 3- 5510 a tabi memurlar için prime temel yararlar Değerli olmaktadır. Aylık hesaplama sistemi 5434 den farklıdır ve alt Hudut aylık ödemesi de farklıdır. Bunun için hesaplama yapmak Mümkün olmaz, lakin net meblağı öğrenmeniz için SGK ya müracaat yapmanızı tavsiye edebiliriz. https://www.memurlar.net/haber/916371/ adresimizde altsınır aylık değerlendirmesi yapılmıştır, ziyaret edilebilir.

Soru 4- Kontratlı müddetim emeklilikte memuriyetten sayılıyormu?

Cevap 4- Kontratlı mühletler emeklilikte memurluk hizmet mühletinden sayılmaz, çünkü bu müddetlerde primler emekçiler üzere ödenmektedir. Ancak, hem intibak sürecinizde hem emeklilik ikramiyesi sürecinde memurluk sistemi içerisinde sayılır.

Soru 5- Eylul 1999 sonrası sigortam olduğu için SGK kuralları sağlamadığımı söylüyor. Ancak internette farklı bilgiler var.

Cevap 5- SGK nın kuralları sağlamadığınızı söylemesi konusunu şu halde değerlendirmekteyiz.

Normal emeklilikte emeklilik hizmet + emeklilik ıslak kümesi aranır. Sizin olağan emekli olmanız halinde Bayanlar için emeklilik kurallarında istenilen 58 yaşınızın dolması ve 25 hizmet yılınızın da tam olması gerekir. Muhtemelen SGK kayıtlarında da bu formda göründüğü için kaideleri taşımadığınıza dair, yani çalışma gücü kaybınız ve malullük durumunuz dışında verilen bilgilin hakikat olduğunu da düşünmekteyiz.

ANCAK, engellilik nedeniyle, malullük nedeniyle yahut çalışma gücü kaybı nedeniyle emeklilikte ıslak koşulu aranmaz, yalnızca engellilik ve çalışma gücü kaybı nedeniyle sigortalılık müddeti ve hizmet müddeti kaidesi aranır. Bu duruma nazaran de sizin 2000 yılında birinci sigorta girişi olduğunu belirtemeniz ve % 50 oranında raporunuzun olması nedeniyle, 30/08/2000 + 16 = 30/08/2016 Bu tarihi geçirmiş bulunmaktasınız. Hizmet olarak da 4320 gün aranıyor, bu da 13 Yıl eder. Hizmet olarak da tamamlamış oluyorsunuz.

Bu nedenle, şayet çalışmaya başladıktan sonra aldığınız % 50 raporunuza istinaden emekli olma niyetiniz olması halinde devinim formunuz, bu raporunuzun Kurumunuzca SGK ya iletilmesi ve SGK incelemesi yapıldıktan sonra istikbal yanıta nazaran, yani raporunuzun kabul edilmesi halinde emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir