1999 öncesi askerlik mühletini borçlanmak, emeklilik yaşını öne çeker mi?

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Eki 31, 2022 Yorum Yok

2008 ÖNCESİ ASKERLİK MÜHLETİNİ BORÇLANMAK, EMEKLİLİK YAŞINI DEĞİŞTİRİR Mİ?

SORU: 03.07.2000’de polis memuru olarBeyaz vazifeye başladım. 06.04.1974 doğumluyum. Askerlik hizmetimi 23.11.1996 – 23.05 1998 tarihleri ortasında (18 ay) yaptım. Mesleğe başladıktLahza sonra askerlik mühletini borçlanıp ödedim. Bu durumda 1999 öncesi sigortalı olLahza bKocamLahza üzere olmuyor muyum? Bu durumda emeklilik yaşımın düşme mümkünlüğü Mevcut mıdır? Emekli olacağım tarih bu bilgiler ışığında ne olur? Teşekkür ederim.

CEVAP: 1999 öncesi yalnızca er olarBeyaz geçen askerlik hizmeti olanların emeklilik yaş kümeleri nasıl olur? 1999 öncesi emekçi, esnaflık üzere hizmeti olanlarla birebir mı olur?

2008 yılı Ekim ayındLahza Evvel memurluğa başlamış olanlar hakkında 5434 kararları uygulanır. YBirden memurların 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu kapsamına girebilmesi için mutlbüyük 2008 yılı Ekim ayındLahza Evvel memurluk yahut memurluk kapsamında sayılLahza yedek subaylık, vekVilayet öğretmenlik, fahri imamlık üzere hizmetlerinin bulunması gerekir.

Memurların bayan ise 58, erkek ise 60 yaş kümesine iç olmamaları için mutlbüyük 8 Eylül 1999 tarihinden Evvel fiili olarBeyaz çalışılmış hizmetlerinin olması gerekmektedir.

Ve bu durumda olanlar iki kümeye ayrılırlar.

Birincisi 8 Eylül 1999 tarihinden Evvel fiili olarBeyaz çalışılmış hizmetleri bulunanlar. İkincisi ise 8 Eylül 1999 öncesi fiili olarBeyaz çalışılmış hizmetleri bulunmayanlardır.

1) 8 Eylül 1999 tarihinden Evvel fiili olarBeyaz çalışması olanlar, yBirden memur, personel, esnaf üzere çalışması olanların avantajları:

-BunlardLahza memurların emeklilik yaş kümelerinin belirlenmesinde dikkate alınLahza 23/05/2002 tarihine kadar olLahza hizmet mühletleri en az 3 tam Yıl yahut daha Çok olursa emeklilik yaş kümelerinde 5434 sayılı kanun Süreksiz Husus 205 kararında belirlenen ve durumlarına Müsait yaş kümeleri temel alınır.

-Bunlardan, yıpranma hissesi olLahza misyonlarda bulunanlar (asker, polis vb. üzere hem 5434 unsur 32 hem de 5510 unsur 40 kararında belirlenen vazifelerde bulunanlar) bu yıpranma hisselerinin tamamının emeklilik yaş gruplarındLahza indirilmesi açısındLahza avantajlı olmaktadırlar.

-Emeklilik hizmet mühletleri açısındLahza bayan ise 20 yıl, erkek ise 25 hizmet yılına tabi olmaktadırlar.

2) 8 Eylül 1999 tarihinden Evvel hiçbir surette fiili olarBeyaz çalışılmış hizmetleri bulunmayanlar, yBirden memur, personel, esnaf üzere çalışması bulunmayanların dezavantajları;

-8 Eylül 1999 tarihinden sonra çalışmaya başlamış olanlar büsbütün 5434 sayılı kanun Unsur 39 kararına tabi olurlar.

-Emeklilik hizmet müddetleri açısındLahza bayan ve erkek 25 hizmet yılına tabi olurlar. Emeklilik yaş kümeleri açısındLahza bayan 58, erkek memTümör 60 yaş kümesine iç olurlar.

-BunlardLahza yıpranma hissesi olLahza misyonlarda bulunanlar (asker, polis vb. üzere hem 5434 unsur 32 hem de 5510 unsur 40 kararında belirlenen misyonlarda bulunanlar) bu yıpranma hisselerinin tamamı emeklilik yaş gruplarındLahza indirilmez, yalnızca bu müddetlerinin 3 yılı geçmemek üzere yarısı emeklilik yaş gruplarındLahza indirilir. Bu da şu demektir. Bayan memTümör 58 yerine 55 yaşını, erkek memTümör da 60 yerine 57 yaşını tamamladığında emekli olabilir.

3) Üçüncü durum olarak;8 Eylül 1999 tarihinden Evvel hiçbir surette fiili çalışması olmayan, ancBeyaz bu tarihDeri Evvel askerlik üzere borçlanılacBeyaz mühletleri olanların avantajları ve dezavantajları;

-8 Eylül 1999 tarihinden sonra memurluğa başlamış olanlar hakkında da 5434 sayılı kanun Unsur 39 kararları uygulanır. Unsur 39 kararı gereği de yıpranma hisseleri emeklilik yaş gruplarındLahza azami 3 yılı geçmemek üzere yarısı indirilir. YBirden 5 Yıl yıpranma varsa 2,5 yılı, 7 Yıl yıpranma varsa azami 3 yılı emeklilik yaş gruplarındLahza indirilir.

-8 Eylül 1999 öncesi hiçbir halde çalışma mühleti olmayan, sadece askerlik mühleti olanlar için askerlik borçlanması yapılmasının bir fayda sağlamayacağını kıymetlendirebiliriz. Bu tarihDeri Evvel çalışma müddeti olanlar için borçlanma yapılması hem emeklilik yaş kümeleri açısındLahza hem de emeklilik yaş gruplarındLahza yıpranma hisselerinin indirilmesi açısındLahza fayda sağlayacağını da ayrıyeten kıymetlendirebiliriz.

-Ayrıca, güvenlik mensuplarının azami çalışabilecekleri yaş hadleri vardır ve bu yaş hadleri 5434 sayılı kanun Husus 40 kararında belirlenmiştir. Polis memurları 55 yaşını doldurduklarında misyonları ile ilişikleri kesilir.

Açıklamalarımız bağlamında durumunuzu kıymetlendirmemiz;

Sizin hizmet durumunuza nazaran emeklilik yaş kümeniz 60 yaş kümesi olur, ancBeyaz polislik mesleğinde olduğunuzdLahza 55 yaşınızı doldurduğunuzda emekliliğiniz MecbTümör olur.

Bu durumda, sizin için yıpranma hissesinin emekliliğinizi daha önceye almasına yönelik bir avantajının olmayacağını, 55 yaşını dolduracağınız tarihte emekli olabileceğinizi değerlendirmekteyiz. YBirden doğum tarihiniz itibariyle 6/4/1974 + 55 = 6/4/2029 yılı Kurumunuz tarafındLahza 5434 sayılı kanun Unsur 40 kararı gereği MecbTümör emeklilik süreçlerinizin yapılacağı tarih olacaktır.

Ancak, 8 Eylül 1999 öncesi memurluk, sigortalı çalışma, esnaflık üzere bir çalışmalarınız olmuş olsa idi, yıpranma hisselerinin tamamı emeklilik yaş grubundLahza indirilecek ve otomatik olarBeyaz sizin emeklilik yaş kümeniz polislik mesleğindeki 55 yaş grubundLahza daha evvelki bir tarihe alınmasını sağlayacaktı. Bu hususu da ayrıyeten kıymetlendirmemiz en azındLahza bu durumda olanların bilgilenmesini sağlayacaktır.

Sonuç bağlamında, bu bahisteki kıymetlendirmemiz şöyledir. Bilhassa yıpranma hissesi olLahza misyonlarda bulunanların yıpranma hisselerinin emeklilik yaş gruplarındLahza tamamının indirilmesi için mutlbüyük 8 Eylül 1999 tarihinden Evvel memurluk, yedek subaylık, vekVilayet öğretmenlik, fahri imamlık üzere memurluktLahza sayılLahza fiili olarBeyaz Görev yapılmış olLahza hizmetler yahut personel, esnaf üzere Tekrar fiili olarBeyaz Görev yapılmış olLahza hizmetlerin bulunması halinde Mümkün olabileceğini değerlendirmekteyiz.

Fiili olarBeyaz çalışılmamış, yBirden Toplumsal Emniyet Kurumu primleri yatırılmamış olLahza ve yalnızca borçlanma, yBirden Toplumsal Emniyet KurumundLahza hizmet satın alınma yoluyla hizmet kazanılması halinde yıpranma hisselerinin tamamının emeklilik yaş gruplarındLahza indirilemeyeceğini, yalnızca 3 yılı geçmemek üzere yıpranma hisselerinin yarısının emeklilik yaş gruplarındLahza indirilmesi gerektiğini değerlendirmekteyiz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir