Sağlık alanında düzenlemeler içeren teklif Komisyonda kabul edildi

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Mar 31, 2023 Yorum Yok

Kanun teklifiyle, piyasadaki beşeri tıbbi eserlerin, sıhhat Bakanlığınca izlenebilirliğinin sağlanması için İlaç Takip Sistemi’ne bildirim zaruriliği getiriliyor. Bu zorunluluğa uymayan ruhsat yahut müsaade sahipleri ile ecza ticarethanelerine idari yaptırım uygulanacak.

Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Stili İcrasına Dair Kanun’un, ruhsal yahut bedensel sıhhat mahzuru nedeniyle mesleklerini icra edemeyecek durumda olan sıhhat Uğraş mensupları, diş doktorları ile ebelerin, sıhhat Bakanlığı Yüksek Disiplin Heyeti kararıyla meslekten men edilmesine yönelik kararı yürürlükten kaldırılacak. Bu kıymetlendirme, 663 sayılı KHK’de belirlenen tarz ve asıllara nazaran sıhhat Meslekleri Kurulunca yapılacak.

Ebelerin vazife tarifleri, aldıkları eğitimin seviyesi de dikkate alınarak çağın gereklerine Müsait hale getirilecek.

Ebeler, gebelik, doğum ve doğum sonrası devirde Gerekli takviyesi verecek, yenidoğana ve bebeğe bakım sağlayacak; olağan doğum ve riskli durumlarda tıbbi bakım, dayanağa erişimin sağlanmasında, bayan sıhhatinin korunması, üreme sıhhati, çocuk bakımı mevzularında aile ve topluma verilecek danışmanlık, eğitim hizmetlerinde misyon alacak.

Gebeliğin tespitini, gebe izlemini ve bu hedefle Gerekli muayene ve değerlendirmeleri yapacak ebeler, olağan doğum hareketini gerçekleştirecek, gereği halinde Tabip çağıracak. Ebeler, olağan doğum sırasında gereken Ufak tıbbi müdahaleleri de yapacak. Ufak tıbbi müdahalelerin kapsam ve sonları sıhhat Bakanlığınca belirlenecek.

– Yetki evrakı almadan sertifikalı eğitim verenlere yaptırım

Sağlık Bakanlığınca sertifikalı eğitim programı olarak tanımlanmamış alanlarda, yetki evrakı almadan sertifikalı eğitim verenlere müeyyide uygulanmasındaki boşluk giderilecek.

Sertifikalı eğitim alanları ve eğitim programlarının standartları, sıhhat siyasetleri ve sıhhat Bakanlığının stratejik planları doğrultusunda, ülkenin gereksinimi olan nitelikli insan gücünü yetiştirme hedefiyle bakanlıkça belirlenecek. sıhhat Bakanlığınca belirlenmeyen alanlarda yahut Müsait olmayan standartlarda yapılan eğitimler sonucunda verilen sertifikalar tescil edilmeyecek.

Yetki dokümanı olmadan ya da yetki dokümanı olduğu sertifikalı eğitim alanı dışında sertifikalı eğitim programı düzenleyenler, 1 yıldan 3 yıla kadar mahpus ve 20 bin liraya kadar isimli Nakit cezası ile cezalandırılacak. Bu cürmün hukukî şahıs faydasına işlenmesi halinde hukuksal bireylere mahsus Emniyet önlemleri uygulanacak.

Mesleklerinin icrasına Mani cürümleri işledikleri, mutlaklaşmış ceza mahkemesi kararıyla sabit olan sıhhat Uğraş mensuplarıyla sıhhat hizmetlerinde misyon Meydan öbür Uğraş mensuplarının, Uğraş icra etmelerinin önlenmesi için ilgili mahkemelerce verilen mutlaklaşmış karar suretleri sıhhat Bakanlığına gönderilecek.

– Ruhsat kademesinde örnek istenilmeyecek

Uluslararası uygulamalar da gözetilerek ilaç tahlilleri piyasaya arz sonrasında yapılacak ve ruhsatlandırma süreci hızlandırılarak hastaların muhtaçlık duydukları ilaca daha süratli erişimi temin için ruhsat kademesinde örnek istenilmesine yönelik ibareler kanun metninden çıkarılacak.

Mevcut uygulamada ruhsata temel numuneler ve analiz masrafları ruhsat müracaatında bulunanlar tarafından karşılandığı için piyasadan birebir formda alınan numunelerin ve analiz masraflarının ruhsatname sahibi tarafından karşılanmasına yönelik düzenleme yapılacak.

İlaçların fiyatı raf ömrü boyunca kısa müddetlerde değişkenlik gösterebilmesi nedeniyle sabit fiyat bilgisinin yer alması Müsait olmadığı için sekonder (ikincil) ambalajında “fiyat” ibaresi yer almayacak.

– Formüle uymayan ilaçları satanlara 3 milyon liraya kadar ceza

Tahlil sonucunda ilaçların bileşiminde bulunan hususların saf olmadığı, ruhsat almak için verilen formüle uymadığı yahut tedavi vasıflarını azaltacak, kaybedecek surette imal edildiği anlaşılırsa, Fiil kabahat oluşturmadığı takdirde, ruhsat sahibi ile ilaçların bu halde imal edildiğini bilerek satan, satışa arz eden yahut sattıranlara, 70 bin liradan 3 milyon liraya kadar idari Nakit cezası verilecek.

İlaçların kanuna muhalif halde tanıtım ve satışını yapanlar ile bunları onaylı endikasyonu dışında pazarlayan ve bu biçimde reçete oluşumunu teşvik edenlere, eserin nihayet 1 yıllık satış fiyatı toplamının 5 katına kadar idari Nakit cezası verilecek. Lakin bu ceza 700 bin liradan az olamayacak.

Yetkili merciden müsaade almaksızın yahut verilen müsaadeye karşıt olarak sıhhat beyanı ile Eser tanıtım ve satışını yapanlar hakkında 150 bin liradan 2 milyon liraya kadar idari Nakit cezası uygulanacak.

Mevzuatta öngörülen tedarik zinciri dışında beşeri tıbbi ilaçların satış, dağıtım ve pazarlamasını yapanlar yahut aracılık edenler hakkında 100 bin liradan 500 bin liraya kadar idari Nakit cezası kesilecek.

Tabipler, devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan yahut tamamlamadan uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık imtihanlarına katılabilecek ve uzmanlık eğitimine başlayabilecek; fakat Yan kısımda yahut birdenbire Çok uzmanlık kolunda eğitime başlanabilmesi için devlet hizmeti yükümlülük müddetinin en az yarısının tamamlanması kuralı aranacak.

Sağlık alanında düzenlemeler içeren İspançiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile Kimi Kanunlarda ve 663 Sayılı kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Teklifi, TBMM Sıhhat, Aile, Çalışma ve Toplumsal İşler Kurulunda kabul edildi.

Teklife nazaran, ruhsatlı eserin ruhsata muhalif olarak üretimi, dağıtımı, satışı ve gibisi fiilleri ile ruhsatsız olarak müstahzar imal etmek yahut bu formda imal edilen müstahzarları bilerek satmak, satışa arz etmek yahut sattırmak fiillerine, 20 bin liradan 200 bin liraya kadar idari Nakit cezası verilecek. Fiilin bir Yıl içerisinde tekrarı halinde ceza bir kat artırılarak uygulanacak. Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumu, idari yaptırım uygulayabilme yetkisine sahip olacak.

“Tabip reçetesiyle verilmesi koşuluyla olanlar fakat reçete mukabilinde ve öbürleri reçetesiz olarak münhasıran eczanelerle, ecza ticarethanelerinde kanuna Müsait satılır” kuralını ihlal halinde 2 bin 700 lira idari Nakit cezası verilecek.

Ruhsatlandırmaya temel olarak yapılan tahlillerin, eserin ruhsatlandırılmasının akabinde yapılmasında halk faydası bulunduğu için mirasçı yahut vekillerin yine ruhsat alma sırasında analizden ve analiz harcından istisna edilmelerine yönelik uygulama imkanı kalmayan karar yürürlükten kaldırılıyor.

Piyasada bulunan beşeri tıbbi eserlerin sıhhat Bakanlığı tarafından izlenebilirliğini sağlamak gayesiyle İlaç Takip Sistemi’ne bildirim zaruriliği getiriliyor. Buna nazaran, ruhsat yahut müsaade sahipleri beşeri tıbbi eserlerinin her ünitesini, üretim bildirimi yahut İthalat bildirimi ile İlaç Takip Sistemi’ne kaydetmekle yükümlü ve yetkili olacak. mahsul alış, satış, iade, satış iptal, ihracat, İhracat iptal, mal zaman, mal Çağ iptal üzere süreçler ile miadı dolma, çalınma, bozulma ve gibisi nedenlerle vasfını yitirmiş beşeri tıbbi eserlerin deaktivasyon süreçlerini İlaç Takip Sistemi’ne bildirmek zorunda olacak.

Analizler ruhsatlandırmadan sonra yapılacağı için Harçlar Kanunu’nda buna Ahenk sağlayıcı değişikliğe gidiliyor. Bu meblağlar, tıbbi ve ispençiyari müstahzarların ticarete çıkarılması için sıhhat Bakanlığınca verilecek ruhsatnamelerden memleket dışında imal olunup ithal edilenler için 11 bin 576 lira, memleket içinde imal olunanlar için 5 bin 777 lira olacak.

– Kamudaki sıhhat Uğraş mensuplarına sigorta zorunluluğu

Tabipler, devlet hizmeti yükümlülüklerine başlamadan yahut tamamlamadan uzmanlık eğitimi yapmak için asistanlık imtihanlarına katılabilecek ve uzmanlık eğitimine başlayabilecek; fakat Yan kolda yahut aniden Çok uzmanlık kısmında eğitime başlanabilmesi için devlet hizmeti yükümlülük mühletinin en az yarısının tamamlanması kaidesi aranacak.

Eleman temininde zahmet çekilen yerlerde hizmetin daha nitelikli sıhhat Uğraş mensupları tarafından verilmesi hedefiyle uzman tabipler üzere uzman diş tabibi ve uzman eczacılar da kontratlı statüde istihdam edilebilecek.

– Kontratlı işçiye yönelik disiplin cezaları

Sözleşmeli çalışana uygulanacak disiplin cezaları hakkında bu düzenlemede yer Meydan kararlar dışında, Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili hususlarına nazaran süreç yapılacak. Aylıktan kesme cezası, kontratlı çalışanın brüt fiyatından kesinti yapılması; kademe ilerlemesinin durdurulması cezası, kontratlı işçinin fiyatının belirlenmesinde temel alınan kıdem müddetinde indirim yapılması; devlet memurluğundan çıkarma cezası ise mukavelenin feshedilmesi suretiyle uygulanacak.

– Birlik ve odaların organları

Teklifle Anayasa Mahkemesinin iptal kararı dikkate alınarak birlik ve odaların organları düzenleniyor.

Buna nazaran, odalara Üye olmayan optisyen-gözlükçüler mesleksel faaliyette bulunamayacak. Odalara kayıtlı optisyen-gözlükçülerin öbür kanunlarla kurulmuş Uğraş odalarına kaydolmaları Mecbur olmayacak.

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliğinin organları, odaların temsilcilerinden Oluşan Aka genel Heyet, Aka genel Şura tarafından seçilen Merkez Yönetim Heyeti, Aka genel Şura tarafından seçilen Merkez Denetleme Heyeti, Aka genel Heyet tarafından seçilen Yüksek Disiplin Konseyinden oluşacak.

Optisyen-gözlükçüler odalarının organları ise odaya kayıtlı Uğraş mensuplarından oluşan genel Konsey, Yönetim Konseyi, Disiplin Heyeti ve Denetleme Konseyi formunda olacak. Birlik ve odaların genel heyetlerinde seçilen organların vazife mühletleri 3 Yıl olacak ve genel konseyin hangi ayda yapıldığına bakılmaksızın o yılın birlik için kasım, odalar için eylülde yapıldığı kabul edilecek.

Birinci basamak sıhhat hizmetlerinin tesirliliğini artırmak hedefiyle sıhhat Bakanlığınca belirlenen nüfus, ıslak kümesi ve bölge üzere kriterlere nazaran ağız diş sıhhati ve İhtiyar sıhhati hizmetleri planlaması yapılacak.

Sağlık alanında düzenlemeleri içeren İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu ile Birtakım Kanunlarda ve 663 Sayılı kanun Kararında Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair kanun Teklifi, TBMM Sıhhat, Aile, Çalışma ve Toplumsal İşler Kurulunda kabul edildi.

Teklife nazaran, Optisyenlik Hakkında kanun ve optisyenlikle ilgili diğer mevzuatın yüklediği misyonları yerine getirmeyen, Uğraş onuruna uymayan hareket, davranışlarda bulunan yahut genel Heyet kararlarına karşıt devinim eden Uğraş mensuplarına kınama, Nakit cezası ve Uğraş icrasını durdurma cezaları uygulanacak.

Para cezası, fiilin işlendiği tarihteki yıllık üyelik aidatının 5 sert kadar verilecek. Nakit cezasıyla cezalandırılan Uğraş mensubu, 3 Yıl içinde tıpkı cezayı gerektirecek yeni bir davranışta bulunursa Uğraş icrası bir ay durdurulacak. Bir ay mühletle Uğraş icrası durdurulan Uğraş mensubu, 3 Yıl içinde Nakit cezasını gerektirecek yeni bir davranışta bulunursa 1 Yıl müddetle mesleğini yapamayacak.

Meslek icrasını durdurma kararlarına itiraz edilmese dahi karar, Yönetim Konseyi Başkanlığınca Yüksek Disiplin Konseyine gönderilecek. Nakit cezası ve Uğraş icrasını durdurma cezaları sıhhat Bakanlığının onayına tabi olacak.

Türk Optisyen-Gözlükçüler Birliği ve odaların kuruluşu, faaliyetleri organların misyonları, toplantıları, gelirleri ve sarfiyatları, seçimleri, disiplin cezalarının infaz yolları ile öbür Amel ve süreçlere ait yönetmelikler ile Mesleksel Yardımlaşma Sandığı Yönetmeliği, birlik merkez Yönetim kurulunca bakanlığın Olumlu görüşü alınarak Aka genel konseyin onayına sunulacak.

– Aile sıhhati çalışanı seçiminde aile doktorunun de görüşü alınacak

Teklif, Aile Hekimliği Kanunu’nda da düzenleme yapıyor. Aile sıhhati çalışanları, sıhhat Bakanlığı tarafından Müsait görülen, kurumlarınca da muvafakatı verilen bakanlık yahut öteki halk Kurum ve kuruluşları işçisi ortasından seçilecek ve kontratlı olarak çalıştırılacak. Aile sıhhati çalışanının seçiminde aile tabibinin de görüşü alınacak.

Aile tabibi ve aile sıhhati çalışanlarının durumları ve aile hekimliği uzmanlık eğitimi almış olup olmadıkları da dikkate alınmak suretiyle yapılacak ödeme meblağlarının tespitinde; çalıştığı bölgenin sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyesi, bakanlıkça karşılanmadığı takdirde aile sıhhati merkezi sarfiyatları, kayıtlı şahıs sayısı ve bunların risk kümeleri, gezici sıhhat hizmetleri ile aile doktoru tarafından karşılanmayan sarfiyat ögeleri, belirlenen standartlar çerçevesinde sıhhatin geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, takibi ve denetimindeki muvaffakiyet oranı üzere kriterler temel alınacak.

Sözleşmeli aile doktorları ve aile sıhhati çalışanları hakkında uygulanacak disiplin cezalarında Aile Hekimliği Kanunu ile Devlet Memurları Kanunu’nun ilgili unsurlarına nazaran süreç yapılacak. Aylıktan kesme cezası, kişinin brüt fiyatının 1/30-1/8 ortasında kesinti yapılması, kademe ilerlemesinin durdurulması cezası brüt fiyatının 1/6-1/4 ortasında kesinti yapılması halinde uygulanacak. Devlet memurluğundan çıkarma cezası mukavelenin feshini gerektirecek.

Sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi, takibi ve denetimi ile kollayıcı sıhhat hizmetlerinin standartlara Müsait olarak yerine getirilmemesi üzere bakanlıkça belirlenen performans gayelerine ulaşılamaması halinde, mukavelenin bakanlıkça yenilenmemesine karar verilebilecek.

Sözleşmeli çalışan aile tabibi ve aile sıhhati çalışanlarının eski takım yahut durumlarına atanabilmeleri için mukavelelerinin, devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiilleri nedeniyle sona ermemiş olması gerekecek.

– sıhhat Bakanlığınca İhtiyar sıhhati hizmetleri planlaması yapılacak

Aile Hekimliği Kanunu’nun “Ağız ve diş sıhhati hizmetleri” başlıklı hususu, “yaşlı sıhhati hizmetleri” de eklenerek değiştirildi.

Birinci basamak sıhhat hizmetlerinin tesirliliğini ve kalitesini artırmak, aile hekimliği hizmetlerinin bütüncül olarak yürütülmesini sağlamak hedefiyle sıhhat Bakanlığınca belirlenen nüfus, ıslak kümesi ve bölge üzere kriterlere nazaran ağız diş sıhhati ve İhtiyar sıhhati hizmetleri planlaması yapılacak.

Birinci basamak ağız diş sıhhati ve İhtiyar sıhhati hizmetlerini yürütmek üzere tabip, diş doktorları, bakanlıkça belirlenen öteki sıhhat Uğraş mensuplarıyla Aile Hekimliği Kanunu’nda belirtilen tarz ve temeller çerçevesinde mukavele akdedilecek.

Teklifin, diş doktorlarının hür Uğraş erbabının yanında çalışabilmesiyle ilgili düzenlemeler içeren 3. unsuru; Türkiye limanlarına uğrayan gemilerin sıhhat süreç ve denetimlerinde gerekliliklere uymayanlara verilecek idari Nakit cezalarıyla ilgili 23. hususu; Eleman Temininde Zahmet Çekilen Yerlerde Kontratlı sıhhat İşçisi Çalıştırılması Kanunu’nda değişiklik öngören 27. hususu ile meslekten men cezasıyla ilgili düzenlemelerin yer aldığı 36. hususu, metinden çıkarıldı.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir