Cumhurbaşkanlığı kesin aday listesi Resmi Gazete’de yayımlandı

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Mar 31, 2023 Yorum Yok

YSK’nın, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 28. Devre Milletvekili genel Seçimine ait cumhurbaşkanı Kesin Namzet listesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Karara nazaran, Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan Namzet olmaya hak kazandı. Kararda, 28 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı seçimi süreksiz Namzet listesine yapılan itirazların kıymetlendirilerek reddedildiği belirtildi.

Cumhurbaşkanı adayları bağış toplamak için döviz hesabı açtırabilecek

Resmi Gazete’de yayımlanan Yüksek Seçim Şurası (YSK) kararı ile Cumhurbaşkanı Seçiminde cumhurbaşkanı adaylarına Yapılacak Yardım ve Bağışlar ile Adayların Mal Bildirimine ait Metot ve Temelleri Gösterir 201 Sayılı Genelge’ye ‘Döviz ile yapılacak yardım ve bağışlar’ başlıklı 5/A unsuru eklendi.

Karara nazaran, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde cumhurbaşkanı adayları, bağış toplamak için döviz hesabı açtırabilecek. Cumhurbaşkanı adaylarına en yüksek nakdi bağış ve yardım ölçüsü olan 55 bin 598 TL’nin karşılığı döviz meblağını geçmemek kuralıyla döviz cinsinden yardım ve bağış yapılabilecek. Bağış ve yardımlarda, yapıldığı günden bir evvelki gün Resmi Gazete’de ilan edilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Efektif Satış Kuru dikkate alınacak.

YSK: ERDOĞAN’IN ADAYLIĞINA Mani YOK

Geçtiğimiz günlerde, 14 Mayıs’ta gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanı ve 28 Devre Milletvekili Seçimlerinde Namzet olacak olan cumhurbaşkanı adaylarının listesi Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Bu listenin yayımlanmasının akabinde adayların adaylık sürecine yönelik itiraz için 2 gün verilmişti. Bu müddetin dün prestiji ile dolmasının akabinde bugün YSK yapılan itirazları kıymetlendirdi. Değerlendirmenin akabinde alınan kararları YSK Lideri Ahmet Yener duyurdu. Yener’in açıklamalarına nazaran Kılıçdaroğlu, İnce ve Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylıklarına yönelik yapılan itirazları oy birliği ile reddedildi.

‘Millet İttifakı’ unvanına yönelik yapılan itiraz reddedildi

Altılı Masa’nın kullandığı ‘Millet İttifakı’ unvanına yönelik yapılan itiraz hakkında alınan kararı açıklayan Yener, “Öncelikle millet Partisi’nin, millet İttifakı’nın kendi partilerinin ismini kullandığı ve bu nedenle millet İttifakı isminin kullanılmaması istikametinde yapmış olduğu itiraz öncelikle değerlendirilmiş. Heyetimizde yapılan kıymetlendirme sonucunda oy çokluğuyla millet Partisi’nin altı parti tarafından oluşturulan millet İttifakı’nın kullanılması istikametinde kullanılmaması istikametindeki talebinin reddine karar verilmiş. Yani altı parti tarafından oluşturulan millet İttifakı unvanının iki bin on sekiz seçimlerinde olduğu üzere iki bin Yirmi üç yılı seçimlerinde de kullanılabileceğine oy çokluğuyla karar verilmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı adaylarının, adaylıklarına yönelik itirazlar oy birliği ile reddedildi

Cumhurbaşkanı adaylığı için başvuran ve Gerekli kaideleri tamamlayan dört adaydan üçünün hakkında itiraz olduğunu ve bu itirazların değerlendirildiğini söyleyen Yener, “Kurumumuzun gündeminde olan bir diğer bahis Cumhurbaşkanlığı ve 28. Devre Milletvekili seçimine yönelik olarak 18 Mart 2023 tarihinde ilan edilen seçim takvimindeki sürece nazaran Resmi Gazetede süreksiz Cumhurbaşkanı adaylarının listesi ilan edilmiş, Çarşamba günü prestijiyle saat 17.00 itibariyle itirazlar sona ermiş, dün ve bugün yapılan çalışmalarda Laf konusu itirazlar değerlendirilmiştir. Heyetimize alfabetik sıraya nazaran Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Muharrem İnce’nin ve Recep Tayyip Erdoğan’ın süreksiz Namzet listesinde yapılan ilanlarına itirazda bulunulmuş ve cumhurbaşkanı olamayacakları tarafında itiraz yapılmıştır. Heyetimiz her üç adaya yönelik olarak yapılan itirazları kıymetlendirmiş ve yapılan kıymetlendirme sonucunda Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 77, 101, 106 ve 116. hususları ve 6271 sayılı cumhurbaşkanlığı seçimi kanununun 3, 6, 8 ve 8a hususları Bir arada değerlendirilmiş ve yapılan değerlendirmeler sonucunda oy birliğiyle her üç Namzet tarafından alfabetik olarak tekrarlıyorum Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylıklarına yönelik itirazların reddine karar verilmiş ve alfabetik olarak Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce, Recep Tayyip Erdoğan ve Sinan Oğan’ın Kesin Namzet listesinde bulunduklarına karar verilmiş olup karar ilan edilmek üzere bugün Resmi Gazete’ye gönderilecektir.

Cumartesi günü saat 14.00 prestijiyle da cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapılacaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Seçim kararının iptaline yönelik itirazlarında değerlendirildiğini söyleyen Yener, “Ayrıca bugün heyet gündemimizde Laf konusu itirazların yanı Dizi cumhurbaşkanınca alınan seçimlerin yenilenmesi kararının tarzına Müsait olmadığı ve bu nedenle alınan seçim kararının iptal edilmesine yönelik yapılan müracaatlarda değerlendirilmiş ve seçimlerin iptaline yönelik müracaatlarında reddine karar verilmiştir. Konseyimizin verdiği kararların Türk milletine ve Türk demokrasisine güzel olmasını diliyor, kamuoyuna hürmetle duyuruyoruz” dedi.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir