Askerlik süresi memura ne kazandırır?

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Mar 18, 2023 Yorum Yok

Soru: Memur olmadan 6 ay Evvel askerlik hizmetimi bitirdin lakin askerlik borçlanması yapmadım. Sorum şu memuriyete girmeden altı ay Evvel askerlik hizmetimi yaptığım için emekli ikramiyesinden sayılmaz fakat emekli maaşımdan sayılır kararı Mevcut mı?

Detaylar/Değerlendirmeler:

5434 sayılı kanun ve 5510 sayılı Kanunda borçlanma yapılacak hizmetler ortasında er yahut erbaş olarak geçen mühletler, yedek Zabit ve yedek astsubay okulunda geçen müddetler bulunmaktadır.

Askerlik müddetinin borçlanılması halinde durum:

Askerlik müddetinin borçlanılması halinde hizmetlerin artması sağlanır.

Askerlik müddetini borçlanmak emekli aylık oranını yükseltir (5434 e tabi olanlar, 5510 a tabi olanlar için de ortalama aylık çıkarlar içerisine iç olunur).

Askerlik mühletini borçlanmak emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınan tam Yıl hesabında sayılır ve emekli ikramiyesi ödenir.(5434 ve 5510 a tabi olanlar)

Memurların intibak süreçlerinde dikkate alınır (Kazanılmış Hak Aylığı-Emekli Keseneğine temel Aylık, Kıdem aylığı) (5434 ve 5510 a tabi olanlar)

Memurların yıllık müsaade müddetlerinin hesabında dikkate alınır. (5434 ve 5510 a tabi olanlar)

Askerlik müddetinin borçlanılmaması halinde durum:

657 sayılı kanun Unsur 83 kararı uygulanmak suretiyle intibak sürecinde, yani kazanılmış hak aylığı derecesi sürecinde dikkate alınır. (5434 ve 5510 a tabi olanlar)

Emekli ikramiyesi hesabında dikkate alınmaz. (5434 ve 5510 a tabi olanlar)

Hizmet mühletini artırmaz, aylık bağlama hizmet yılına tesiri olmaz. (5434 ve 5510 a tabi olanlar)

Borçlanma yapılmamış olsa da kazanılmış hak aylık müddetinde değerlendirildiğinden Yıllık müsaade mühletinin hesabında dikkate alınır. (5434 ve 5510 a tabi olanlar)

NOT: Genelde askerlik borçlanması yapmak isteyenler EYT öncesinde emeklilik yaşı tarafından avantaj sağlaması açısından yapmak istedikleri bir süreçtir. Bu nedenle bugün için askerlik borçlanması yapmak isteyenlerin, borçlanılacak bu hizmet mühletinin gerek çalışırken, gerekse emeklilik açısından fayda getirip getirmeyeceğini değerlendirdikten sonra yapmalarını tavsiye edebiliriz.

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir