Yardımlar durmasın: 300 bin kişi çadır ve konteyner kentlerde yaşıyor

Genel, Kiralık Evler, Kişisel Gelişim, KYK Yurtları, Mekan Tavsiyeleri, Özel Yurtlar, Part-time İş İlanları, Üniversite Tavsiyeleri Şub 27, 2023 Yorum Yok

Kahramanmaraş’ta 300 bin şahıs çadır ve konteyner kentlerde yaşıyor.

Türkiye’yi Yasa boğan iki başka sarsıntıdan 20 gün sonra, Aka yıkıma uğrayan Kahramanmaraş sokaklarının nabzını tuttuk. Ortadan 20 gün üzere kısa bir müddet geçmesine Karşın kenti eski günlerine döndürme çalışmalarında Aka orta alınmış, lakin artçı sarsıntılardan Dolayı hala kaygı hakim. Kentin üçte ikisi hasarsız olduğu ve konutlara elektrik verildiği halde akşam saatlerinde sokak lambaları dışında Fer yok, sırtını dağa yaslayan mahalleler kapkaranlık. Resmi bilgilere nazaran en az 200 bine yakın şahıs kenti terk etmiş, fakat Belde halkı habersizce gidenlerin olduğunu, bu sayının daha Fazla olabileceğini belirtiyor. Fiyatsız otobüs seferleri de kenti kendi aracıyla terk etmek isteyenlere yakıt takviyesi de devam ediyor. Ağır hasarlı binalarından eşya kurtarıp araçlarına yükleyen depremzedeler, bu göçün devam edeceğini gösteriyor.

3 BİN İŞ MAKİNESİ VAR

Kahramanmaraş’ın kalbi durumundaki Trabzon, Azerbaycan ve Zübeyde Hanım Bulvarı’nda adeta vakte karşı bir yarış var. İş makineleri merkezden başlayıp etrafa hakikat kenti ayağa kaldırmak için vızır vızır çalışıyor. Üzerinde ‘2 Kez Denetim edildi’ ve ‘CBS’ (Cumhuriyet Başsavcılığı) yazan her bir enkazda 2-3 kepçe kamyonlara moloz yüklüyor. rasat yaptığımız öğlen saatlerinde 3 bulvardan 2 dakikada içerisinde moloz yüklü 10’a yakın kamyonun çıktığına Şahit oluyoruz. Enkazlardan kalkan kentin üstüne sis üzere çökmüş, sokaklarda maskesiz dolaşmak neredeyse imkansız. Kentin etraflarında ise çalışmalar biraz daha ağır ilerliyor. Vilayet ve ilçelerle Birlikte Kahramanmaraş’ta 3 bini aşkın Amel makinesi aktiflik gösteriyor.

HALA MESKENLERE GİREMİYORLAR

  • Şehirdeki barınma problemini çözmek için çadır ve konteyner konseyimi da devam ediyor. Kentin 6 noktasında çadırkent ve konteynerler kurulmuş. Vilayet merkezi ve ilçelerde 300 bine yakın depremzede buralarda barınıyor. Kamuya ilişkin spor salonları, yurtlar ve misafirhaneler üzere süreksiz barınma merkezlerinde kalanların sayısı da 60 bine ulaşmış. Konutların bahçelerinde, yol kenarlarında da Biricik tek çadırlar görmek mümkün. Resmi kurumlara Fazla sayıda çadır başvurusu var, vatandaşların hala sağlam meskenlerde bile kalmak istememesi bu talebin en önemli sebebi. Yollarda rast geldiğimiz konteyner yüklü TIR’lar, önümüzdeki günlerde sürecin katlanarak artacağını gösteriyor.

TEPELERDE SONDAJ

Maraş’taki öbür hummalı çalışma da kalıcı konutlar konusunda. Vilayet merkezi, Elbistan, Pazarcık, ve Göksun’da hem TOKİ konutlarının bulunduğu bölgelerde, hem de Öbür lokasyonlarda sondaj çalışmaları devam ediyor. Kentte Karşıyaka olarak isimlendirilen yüksek bölge, yeni konutların inşası için ön plana çıkıyor. kent merkezine doruktan bakan bölgedeki İkizler Mahallesi’nde hali hazırda TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında yapılmış 500’e yakın daire bulunuyor. Hak sahiplerinden arta kalan konutların da dezavantajlı kümeler öncelenerek depremzedelere verileceği belirtiliyor.

Yardımlar durmasın

On binlerce insanın süreksiz barınma merkezlerinde kaldığı kentteki en kritik husus, başta Besin olmak üzere insani yardımlar. Zelzelelerin birinci günlerinde oluk oluk akan insani yardım, durma noktasına gelmiş. Kızılay’ın yanı Dizi Diyanet Vakfı, İHH, Yardımeli Derneği ve Beşir Derneği kentin bir Fazla noktasında sıcak Yemek dağıtımına devam etse de pek Fazla sivil cemiyet kuruluşu alandan çekilmiş. Ekonomik hayatta da canlılık emaresi yok. Zelzeleden az hasarla kurtulan Amel yerlerinin birçok hala kapalı. Pek Fazla çalışanını zelzelede yitiren, mağazaları ziyan gören zincir marketlerde de faaliyetler yok denecek kadar az.

Pazarcık’ta canlılık başladı

İlk zelzelenin merkez üssü Pazarcık’ta da yaralar sarılmaya başlamış. yıkıntı kaldırma çalışmaları Kahramanmaraş Vilayet merkezine oranla daha ağır ilerliyor. Lakin her sokağın enkaza çıktığı Pazarcık’ta şaşırtan olan toplumsal hayattaki canlılık. Ayaktaki Amel yerleri faaliyete başlamış. Marketler, kasaplar, lokantalar, berberler, tamirciler Amel yerlerini açmış. Canlılık Kahramanmaraş’a göre Pazarcık’ın daha az göç verdiğini düşündürüyor.

Enkaz 1,5 ayda kalkacak

Kahramanmaraş’taki yıkıntı kaldırma çalışmalarının 1,5 ayda tamamlanacağını belirten Devlet Su İşleri (DSİ) 20’nci Bölge Müdürü Kazım Yanlışsız, “Bir nevi, kenti buraya taşıyoruz. kolay bir misyon değil. Bizim emelimiz; kentteki zelzelenin izlerini bir Lahza Evvel silmek” dedi. Hakikat, “Şu anda Kahramanmaraş Karacasu bölgesindeyiz. Yıkılan enkazların kaldırılması ve buraya getirilmesi vazifesi, DSİ’ye verildi. Yaklaşık 65 ekskavatör, 300 kamyon ve 11 dozer ile bu süreci gerçekleştirmekteyiz. Günlük 2 bin 400 civarında kamyon seferi gerçekleşiyor. 45 bin ton civarında molozun bu bölgeye nakli gerçekleştiriliyor. Yaklaşık 1-1,5 ay içerisinde enkazların buraya taşıma sürecini tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Mustafa Duran

Yorum Yok

Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir